s1Poliklinika "Hipokrat" pruža kompletnu dijagnostiku i terapiju oboljenja kičmenog stuba. U našoj ustanovi možete istovremeno dijagnostikovati problem sa kičmom putem najsavremenije referentne metode – magnetne rezonance, te se u isto vrijeme konsultovati sa našim ljekarima oko terapijskih procedura.

U Poliklinici se vrše svi savremeni dijagnostički i terapijski modaliteti od kliničkog pregleda,specijalizovanih snimanja,analgetske i antiflogistične terapije,kauzalne i trigger point terapije,fizikalne terapije i IDD (Intervertebralne difierencijalno dinamičke) terapije aparatom Accu Spina.

Osim oboljenja kičme u našem Centru možete se liječiti i od ostlaih oboljenja iz oblasti ortopedije:

 • Artroze

 • Hijaluronoterapija

 • PRP

 • Spinalne infiltracije

 • Muskuloskeletni ultrazvuk

 • Ortopedske konsultacije

 • Akutni i hronični bolni sindromi (terapija bola)

 • Sportska traumatologija

Cjenovnik usluga

 

 

 

 

U našoj ustanovi osim standardnih procedura, fizikalne rehabilitacije, naši terapeuti kombinuju brojne manuelne tehnike medju kojima su: pnf koncept, maligan, spinalna manipulacija itd.

 • KINEZITERAPIJA
 • ELEKTROTERAPIJA
 • TERAPEUTSKA MASAZA
 • PNF KONCEPT

Kao sto ime govori, terapeut prilikom tretmana koristi proprioceptore za poboljsanje pokreta, ocuvanju pozicije ili relaksaciju djelova tijela pacijenta.
P-oznacava proprioceptore, preko kojih terapeut stimulise misicne kontrakcije.
N-oznacava neuromuskularne veze (motorne jedinice).

U tretmanu terapeut pokusava da ukljuci sto je moguce vec broj motornih jedinica.
F-oznacava facilitaciju. Uticaj na motornu celiju u kicmenoj mozdini koji dolazi iz raznih pravaca je tako vazan da uzrokuje optimalnu motornu aktivnost na periferiji.
Svi osnovni principi, PNF filozofija, tehnike i iradijacije su dobro poznata sredstva za poboljsanje funkcionalnog statusa i ponasanja pacijenta.
Terapeut moze da koristi razlicite tehnike kada radi prema PNF konceptu i tako ga prilagodi neuroloskoj kao i sportskoj rehabilitaciji.

MALIGAN TERAPIJA

Poslednjih godina pristup tretmanu kojin je razvio Brajan Maligan kombinovanjem mobilizacija sa pokretima je postao popularan medju fizioterapeutima.
Mobilizaciju zglobnih povrsina najprije je upotrijebio u cervikalnoj kicmi, a kasnije otkrio da su jednako efektne u tretmanu drugih oblasti kicme, a potom i u tretmanu perifernih zglobova.
Potpomognuta mobilizacije se primjenjuju pod pravim uglom ili paralelno sa ogranicenim, bolnim pokretom.
Pokret aktivno izvodi pacjent sa ciljem da ga izvede bez bola.
U klinickoj praksi ovaj pristup se moze primijeniti izolovano, ili integrisano sa drugim cesto koriscenim muskuloskeletnim konceptima.
Vodimo se omiljenim citatom Luisa Pastera: „Na polju otkrica, promjena favorizuje samo pripremljen um.“

OSNOVE SPINALNE MANIPULACIJE

Cilj spinalne manipulacije je restauracija maksimalnog bezbolnog pokreta kostano-misicnog sistema i posturalne ravnoteze.
Spinalna manipulacija ima sledece tarapeutske ciljeve:

- Favorizovati odmor i relaksaciju anatomskih struktura koje su zahvacene problemom
- Smanjiti mislicni spazam
-Smanjiti upalni proces
- Poboljsati protok i drenazu tkivnih tecnosti
- Smanjiti simptome koji dovode do bola
- Potencirati misicnu snagu
- Uvecati rezistenciju
- Poboljsati funkcionalne i radne kapacitete

TERAPIJA IGLOM

Terapija iglom je terapeutski model, gdje se tanke igle koriste u terapiji.“Terapija sa iglama“ je modalitet ili potice od Tradicionalne Kineske Akupunture, gdje je osnova znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i evidence-based (zasnovane na dokazima) medicine. To znaci da se ne bazira na drevnu kinesku filozofiju:Yin/Yan, i cirkulaciju Qi.

Kada se stimulisu odredjeni djelovi tijela sa tankim iglama, aktivira se aferentni nervni sistem koji vodi do razlicitih djelova centralnog nervnog sistema, dobija se efekat od spinalnog do kortikalnog nivoa, ukljucujuci aktiviranje nervoendokrinog sistema i regulaciju djelova autonomnog sistema.

„Terapija sa iglama“ je dio konvencionalne medicine a ne jedan „alternativni medicinski sistem“. Najveca evidence (dokumentacija) nalazi se u lijecenju bolova u kostano-mjisicnom sistemu ukljucujuci myofascialne bolove.
Za potpuni tretman, kako akutnog, tako i hronicnog bola u terapiji se koristi elektrostimulator koji povecava efekat igloterapije izazivajuci kontrakciju misica.

Spec. primijenjene fizioterapije Dragićević Slobodan
Spec. Primijenjene fizioterapije Raičković Milić

DRY NEEDLING (SUVA PUNKCIJA)
Dry needling je relativno nova i odlicna tehnika za tretiranje miofascijalnog bolnog sindroma.Suva punkcija kao dio manuelne terapije je izborni tretman u rjesavanju problema miofacijalnih triger tacaka, eliminaciju supstancija bola, blokiranja bolnog kruga.

Pri svakoj akutnoj traumi, sindromima prenaprezanja ili hronicnim promjenama na zglobovima se razvija nespecificna upala, a posledica je stvaranje napetosti misica.
To je zastitna reakcija tijela kojom se sprecava dalje ostecenje. No, zbog upale i kontrakcije misica smanjuje se mikrocirkulacija. Mjesto povrede je siromasno kiseonikom, gubi se elasticnost, zbog cega nastaje dalja iritacija misica i tetiva, kompresija i iritacija zivaca.Rezultat je biomehanicke nepravilnosti i smanjenje funkcije. Tanke akupunkturne igle stavljaju se u bolna mjesta u misicu kako bi refleksnim putem prekinuli bol, smanjili napetost misica, redukovali hemisku iritaciju, poboljsali fleksibilnost.

Moze se izvoditi skoro u svim misicima uz postovanje anatomije i mjere opreza.Miofacijalne bolne triger tacke se nalaze palpacijom, zatim se vrsi aplikacija akupunkturne igle u triger tacku. Efekat je samnjenje bola u zoni triger tacke i udavljenim zonama u koju bol zraci.

Akupunktura „triger“ tacaka moze se koristiti kod svih akutnih i hronicnih bolnih stanja kao sto su: bol u vratu i ledjima, bol u ramenu, bol u laktu odnosno teniski/golferski lakat, bol kuka, glutealna bol, bol koljena, ahilova tetiva, plantarni fascitis, glavobolje, vrtoglavice,neuralgije, sportske povrede, hronicna stanja.

Vec nakon prve terapije realno je ocekivati da ce doci do smanjenja boli,povecanja pokretljivosti,i smanjenja simptoma.

Spec. primijenjene fizioterapije Dragićević Slobodan
Spec. Primijenjene fizioterapije Raičković Milić