Podgorica
  info@hipokrat.me
  Radanovići
  infotv@hipokrat.me

Radiologija

Kao dominantne radiološke metode, u Poliklinici Hipokrat se ističu magnetna rezonanca i ultrazvuk.

MAGNETNA REZONANCA

NMR ( Magnetna rezonanca ) je nastao iz puke radoznalosti i želje fizičara da saznaju nešto više o strukturi atomskog jezgra. Razvoju metode su dosta doprineli hemičari u želji da razumiju strukture organskih molekula. Onda je metoda prodrla u biohemiju za određvanje strukture bioloških makromolekula. Istovremeno je našla mjesto u biologiji za nedestruktivno ispitivanje bioloških procesa da bi danas postala nezamenljiva dijagnostička metoda za snimanje mekih tkiva. Godine 1984. Američko udruženje radiologa je da bi uklonilo asocijaciju na nuklearne reakcije i bombe iz naziva metode ispustilo nuklearna pa je u medicini NMR poznat kao magnetna rezonanca. Magnetna rezonanca je neinvazivna i precizna dijagnostička metoda, koja daje konkretnu sliku o zdravlju pojedinih organa, organskih sistema, ali i o stanju čitavog organizma. Bezbolna je i potpuno neškodljiva za pacijente, pa se pregled može ponavljati više puta.Na osnovu rezultata određuje se dalji tok lečenja i najefikasnija terapiji.
U nasoj praksi koristimo uredjaj Magnetom Essenca TIM+DOT, proizvodjaca Siemens. Po posebnim preporukama Stručnog tima ovaj custom made aparat opremljen je najmodernijim aplikativnim softverom i mogućnošću osnovnih i specijalizovanih snimanja svih organskih sistema.Takođe,moderna tehnologija inkorporirana u ovaj uređaj omogućuje najkvalitetnije snimanje i reprodukciju,kao i dodatne dijagnostičke opcije koje se nijesu koristile u medicinskoj praksi na ovim prostorima.

OSNOVNA I SPECIJALIZOVANA SNIMANJA

Magnetna rezonanca daje izuzetno precizne analize mekotkivnih struktura kao što su mozak, kičmena moždina, dojka,organi stomaka, male karlice, pluća, koje ranije nisu bile pristupačne, kao i realan anatomski prikaz određene regije i lokalizaciju lezije, odnosno žarišta u njoj. Poseban vid snimanja jesu snimanja sa aplikacijom kontrasta,za zahtjevnije dijagnostičke dileme i više podataka o specifičnosti pojedinih tkiva. Magnetna rezonanca je metoda bez jonizujućeg zračenja, bezbolna je i neškodljiva, mada ponekad i blago neugodna. Naime, mnogim ljudima koji se izlože ovom pregledu može da smeta jak pulsirajući zvuk, koji jeste neprijatan, ali podnošljiv. Problem može da predstavlja i sama dužina pregleda, najčešće oko 15-45 minuta, tokom kojih pacijent mora da bude potpuno nepomičan.

SPECIFIČNOSTI NMR PREGLEDA

Aparati u Hipokratu su poluotvoreni, pa je samim tim osjećaj zatvorenog prostora sveden na manju meru, a ljubazno osoblje će vas pripremiti i objasniti vam sve što je potrebno u vezi samog pregleda.
U prostoriju sa aparatom se ne smiju unositi predmeti od magnetnog materijala. Pacijenti sa pejsmejkerom, metalnim stranim telima u blizini velikih krvnih sudova, oka i u glavi, zatim pacijenti sa operisanim moždanim aneurizmama pomoću starog tipa metalnih štipaljki, kao i pacijenti sa nekim veštačkim zaliscima srca i pumpama, kako insulinskim tako i onima za kontrolu bolova, ne mogu ući u magnet.
Posebno je potrebno naglasiti da zubni implantati ne predstavljaju kontraindikaciju za ovaj pregled.
Na linku možete pogledati CJENOVNIK USLUGA. Više informacije na broj telefona + 382 69 333 888.

ULTRAZVUK

Ultrazvuk je aparat koji se koristi za snimanje unutrašnjih organa.Ovom metodom se može snimti većina organa u tijelu : štitna žlijezda, dojka, srce, jetra i slezina, žučni putevi, pancreas, mokraćna bešika, bubrezi I bubrežni putevi, genitalni organi kod žena, prostate kod muškaraca, ureteri, kukovi I centralni nervni sistem kod beba, kao I ligament tetive I mišići.Ukoliko je potrebno da se pregleda protok kroz krvne sudove glave, vrata, ruku ili nogu, tada se radi COLOR DOPLER ULTRAZVUK. Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnih efekata I zračenja. U Poliklinici Hipokrat raspolažemo aparatom poslednje generacije takođe marke Siemens.

Više informacije na broj telefona + 382 69 333 888.